De legende van de kruik met de drie oren
Helmond 1515,
Karel V, kleinzoon van Maria van Bourgondie en Maximiliaan van Oostenrijk, treedt aan als hertog van Brabant. Later zal Karel V worden benoemd tot Koning van Spanje en Keizer van het Duitse Rijk.
De Legende
Op één van zijn reizen stopt Karel V in Helmond. Bij de plaatselijke herberg bestelt hij een kruik bier, maar houdt de kruik vast bij het ene oor dat de kruik rijk is. Hierdoor kan Karel V de kruik niet goed aannemen en beveelt de herbergier bier te brengen in een kruik met twee oren. De herbergier, die niet helemaal begrijpt wat de bedoeling hiervan is, brengt hem een nieuwe kruik maar houdt nu de kruik met beide handen vast, waardoor Karel V de kruik nog niet goed kan aanpakken. Daarop geeft Keizer Karel V het bevel dat in zijn gewest alleen nog maar bier in kruiken met drie oren geschonken mag worden.
Referenties:
In een keur van Helmond uit de 17e eeuw staat te lezen: “ Item sullen de herbergiers off die bier vercoopen, moeten tappen in tinnen potten met drie oiren bij keurmeesters gepegelt(..)”.
Op het schilderij “De boerendans” (1568) van Pieter Bruegel de Oude is de kruik goed te herkennen.
Op en rondom de Markt in Helmond zijn vele kruiken met drie oren opgegraven. Deze zijn te zien in de expositieruimte in de Middeleeuwse gewelvenkelder van Il Borgo. De kelder waar ooit de vaten bier binnenrolden van brouwerij De Vijfhoeck uit 1870.
Geniet, in de stad waar het ooit allemaal begon van De Vijfhoeck’s 1515 uit een kruik met 3 oren.