Van brouwerij naar Grand Café

In 1870 brouwde Andreas van Hoeck in het oudste pand van Helmond, het Huis met de Luts (1450) aan de Markt, bier onder de naam "De Vijfhoeck". 

De historie van bierbrouwerij De Vijfhoeck is opnieuw tot leven gekomen met de introductie van een nieuw Helmonds bier, onder de naam “Vijfhoeck’s 1515”. Inmiddels is de Vijfhoeck familie uitgebreid met een frisse pilsener.

Bijzonder bier verdient een bijzondere plek: Grand Café / stadsbrouwerij De Vijfhoeck opende 21 februari 2019 haar deuren. De Vijfhoeck is te huur voor Feesten, partijen en vergaderingen. Iedere laatste donderdag van de maand kunt u bij De Vijfhoeck terecht voor de gezelligste Pubquiz van Brabant.

Met passie en vakmanschap ontvangt het personeel van de Vijfhoeck u en begeleidt u in uw keuze uit onze vele speciaalbieren, waarvan er 29 op tap aan u worden gepresenteerd. 

De legende van de kruik met de drie oren

Helmond 1515,

Karel V , kleinzoon van Maria van Bourgondië en Maximiliaan van Oostenrijk, treedt aan als hertog van Brabant. Later zal Karel V worden benoemd tot Koning van Spanje en Keizer van het Duitse Rijk.

De legende:

Op één van zijn reizen stopt Karel V in Helmond. Bij de plaatselijke herberg bestelt hij een pot bier. De herbergier brengt hem een kruik bier, maar houdt de kruik vast bij het ene oor dat de kruik rijk is. Hierdoor kan Karel V de kruik niet goed aannemen en beveelt de herbergier bier te brengen in een kruik met twee oren. De herbergier, die niet helemaal begrijpt wat de bedoeling hiervan is, brengt hem een nieuwe kruik maar houdt nu de kruik met beide handen vast, waardoor Karel V de kruik nog niet goed kan aanpakken. Daarop geeft keizer Karel V het bevel dat in zijn gewest alleen nog maar bier in kruiken met drie oren geschonken mag worden.

Referenties:

In een keur van Helmond uit de 17de eeuw staat te lezen: “Item sullen de herbergiers off die bier vercoopen, moeten tappen in tinnen potten met drie oiren bij keurmeesters gepegelt (..)”.

Op het schilderij “De boerendans” (1568) van Pieter Breugel is de kruik goed te herkennen.

Op en rondom de Markt in Helmond zijn vele kruiken met drie oren opgegraven. Deze zijn te zien in de expositieruimte in de Middeleeuwse gewelvenkelder van Il Borgo. De kelder waar ooit de vaten bier binnenrolden van brouwerij de Vijfhoeck uit 1870.

Geniet, in de stad waar het ooit allemaal begon van De Vijfhoeck’s 1515 uit een kruik met 3 oren.